Fotboll och trav

De två absolut största sporterna inom betting på den svenska marknaden fortsätter att vara fotboll och trav. Trots att vi genom Internet och de hundratals bettingsajterna får tillgång till ett enormt utbud av olika sporter så fortsätter dessa två att vara störst. Kanske beror det på att många känner sig trygga med att fortsätta betta på dessa sporter. Kanske beror det på att man nu får större tillgång till flera olika sätt att spela på de sporter man redan har ett stort intresse av. När det gäller fotbollen så kan vi i alla fall konstatera att det dessutom handlar om att det är den största sporten inom betting i västvärlden. Det är bara i USA som den europeiska fotbollen inte når samma höjder när det gäller popularitet.

Just för att det ser ut så här på dagens marknad ska vi nu gå igenom lite hur det är att spela på just fotboll och trav. Vi börjar med fotbollen, först och främst finns det inom den här sporten ett enormt antal olika alternativ för betting. Du kan spela på vilket lag som vinner UEFA-cup, du kan spela på Premier League, Allsvenskan, du kan spela på enskilda matcher, enskilda händelser i enskilda matcher med mera, med mera. Ibland känns det inte som att det finns någon ände på hur mycket du kan hitta odds på inom denna sport. Just för att den är så stor och populär. Trots det numera stora utbudet online så är det fortfarande mest populärt att spela på de olika tipsformerna som Svenska spel erbjuder. Men även andra aktörer har spel i tipsform. För många är det även så att det känns enklast och tryggast att börja med tipsspelen från Svenska spel. Det är ett spelbolag man litar på och ofta känner man många som spelat och som spelar.

Tipsspelen från Svenska spel

Vi börjar med Stryktipset från Svenska spel som är den äldsta formen av betting på fotboll som vi har i Sverige och den ger fortfarande andra bolag en god match med sitt väletablerade varumärke. Man har kunnat spela på Stryktipset ända sedan 1930-talet i Sverige och i början var det 12 rätt i 12 matcher som gällde medan det idag är 13. Hur kommer det sig då att det kallas för just Stryktipset? Jo, det var nämligen så att på de första tipskupongerna till detta spel så skulle man dra ett streck över de lag man trodde skulle förlora. Idag ska man istället sätta en etta eller en två beroende på vem man tror vinner och tror man på oavgjort sätter man ett kryss. För att vinna den största vinsten idag gäller det alltså att ha 13 rätt men det går även att vinna på färre rätt såklart. De matcher som är med Stryktipset spelas ofta i Sverige och England.

Något som gör att Stryktipset känns som ett folkligt sätt att spela på odds är att man inte behöver vara ett fotbollsgeni för att vinna. Man behöver inte heller ha särskilt stora datorkunskaper för att fylla i kupongen online på Svenska spels hemsida istället för att fylla i papperskupongen hos ett butiksombud. Om man inte har något intresse av att sätta sig in i matcherna som ska spelas så kan man fylla i på måfå och lita på turen. Det är det många som gör och det kan vara minst lika roligt för det. Är man insatt så har man en snabbt en bra känsla för hur det kommer att gå i matcherna. Störst vinst får man såklart på 13 rätt och helst ska man vara ensam om det också. Annars får man dela vinsten med de andra spelarna som också fått 13 rätt. Man kan vinna på färre antal rätt men målet är ju ändå att få så många som möjligt och ju fler man prickar in desto större blir vinstsumman.

Även Måltipset tillhör de äldre spelformerna vi har här i landet. Detta tipsspel går ut på att man ska gissa de åtta målrikaste matcherna av totalt trettio stycken. Du fyller i en tipskupong online eller hos ett butiksombud för Svenska spel precis som med Stryktipset. För högsta vinst gäller det såklart att ha alla åtta rätt men du kan vinna på färre rätt än så också. Sedan 1983 har vi i Sverige kunnat roa oss med detta tipsspel och än idag är det mycket populärt att spela på Måltipset.

Så kommer vi till det som kallas Europatipset och som är lite yngre än de andra tipsspelen. Här fungerar det likadant som i Stryktipset, den stora skillnaden är att du här ska tippa på fotbollsmatcher som spelas runt om i hela Europa, alltså inte bara matcher från England och Sverige. Svenska spel plockar ut matcherna från de allra bästa ligorna i Europa och om du vill vinna högsta vinsten här gäller det att tippa rätt resultat, oavgjort, vinnare och förlorare, i alla tretton matcher. För att vinna på färre rätt måste man ha åtminstone tio rätt på sin kupong.

Det handlar om trav

Vad det gäller våra svenska spelvanor inom travvärlden så är det en stor sport att räkna med. Efter fotbollen kommer trav på en god andra plats när det gäller popularitet i bettingvärlden för spelare från Sverige. Det tävlas flera gånger i veckan och många av de större loppen visas i tv. Idag är det nästan ännu mer populärt att spela på trav än det var innan man kunde spela på odds online. Förr om åren var det nästan bara äldre män som var intresserade och som besökte travbanorna. Idag är det människor i alla åldrar som spelar och att åka till travbanan en lördag är för många familjer ett härligt lördagsnöje. Vad är det då man ska tänka på när man spelar på trav? Man vill ju ha den bästa spelupplevelsen vad man än spelar på för något. Det spelbolag som är störst på trav i Sverige är fortfarande ATG och man kan spela både på deras hemsida, på travbanan och hos deras butiksombud som finns lite varstans. Först och främst ska man ju titta på oddsen inför varje lopp, vilket ekipage som är tippad favorit och så vidare. Sedan kan det faktiskt vara bra att läsa på lite om deltagarna, ta reda på hur det gått i tidigare lopp under säsongen. Om det spelat någon roll vilket underlag det varit på banan, vilka hästar som brukar klara sig bäst när det regnar och banan är lerig med mera.

För den som inte är insatt i travvärlden och de begrepp som används kan det verka lite krångligt första gången. Man måste inte heller lära sig allt då det finns färdigifyllda kuponger att köpa som man helt enkelt hoppas på att dem går in. Men det kan vara intressant att ändå ha lite koll och därför så får du en lista här på de allra vanligaste uttrycken och begreppen man använder sig av inom travvärlden och vad dem innebär och betyder.

A-häst

Detta är den häst i ett lopp som redan på förhand är den tippade favoriten, alltså den man tror ska vinna helt säkert.

Autostart

Detta är en startmetod, det finns flera startmetoder inom travsporten men detta är den vanligaste. Den går till så att åtta tävlande ekipage rider i den första raden bakom startbilen och fyra ekipage på den andra raden.

B-lopp

I många av de större loppen är det inte alla tävlande som lyckats kvala in för att få delta i det. Då kör man ett B-lopp där dem som inte kom med i det stora loppet med sina poäng får tävla mot varandra istället.

B-häst

Detta är en benämning på ett ekipage som man tror kommer att ha bäst chans att vinna näst efter den häst man utnämnt till A-häst i samma lopp. Alltså en slags andra favorit.

C-häst

En C-häst är ett ekipage som man beräknar har mycket små chanser att vinna i ett lopp om man jämför med A- och B-hästarna.

Flerklasslopp

Om det är ett Flerklasslopp som arrangeras på travbanan betyder det att de tävlande ekipagen kommer från flera olika poängnivåer.

Körsvensändring

Detta ord använder man inom travvärlden för att förklara att ett ekipage har bytt kusk efter att man tryckt det program som man trycker inför varje lopp. Ett gammalt ord men som ändå är välanvänt när det gäller just trav.